Tuesday, 25 June 2013

Nukilan Hidup 'ManusiaWi'

Berdiri diatas,
Duduk dibawah






Manusia berteduh,
Mengerjakan amalan




Mereka berehat,
Indahnya malam




 

Hamba bertasbih,
Menambah amalan...

 
Bulan separuh
Terangnya penuh

 

Hewan berteduh
Menumpang suluh

 

Insan berkeruh
Lenanya sungguh

 

Hamba bersimpuh
Tafakur patuh.





Saturday, 17 November 2012

Di Suatu Tahun..........


Assalamualaikum Semua!!!!!!!

Blogger memohon ampun dan maaf kerana sudah lama tidak mengemaskini Blog yang Kurap sudah ni...Heeee~ Blogger nak kongsi sesuatu iaitu:
Tadaaaaaaaaaaaaa!!!!!!Hahahahahahahaha


Sampai Old Trafford Sokong Harimau Malaya

Selamanya Harimau Malaya!!

Semangat untuk Malaysia bagi menghadapi AFF Suzuki Cup 2012 tak lama lagi dah....Itu jee....Tapi didalam bergembira Kita kena terus mengingati pada yang Malang di Gaza,Palestin...SaudaraMara kita dibunuh setiap hari oleh Rejim Zionis ak.a Israel.... Jadi,Marilah kita bersama-sama mendoakan kesejahteraan Mereka dan memboikot serta melumpuhkan Israel....~Bersatu Teguh Bercerai Roboh~Ingatlah pesanan Blogger ini!!!! :'(

Sekian Dulu dan dibawah Blogger menyediakan Cara mengContact Blogger jugak,,Assalamualaikum...See Yaa!!
Blogger....FaceBook----->Afieqz Fierdauz as A Bloggerz!!!!!
               Twitter----->Afieqz Fierdauz Too!!!!

Gaza is Not a Terrorism but Gaza is Peacefully Country!!!


Wednesday, 30 May 2012


20 Tanda Apabila Lelaki Serius dalam Percintaan


couple-in-love
Inilah Tanda tanda yang saya rasakan adalah Benar Benar Lelaki yang Sejati buat Wanita yang akan bergelar Isteri :
1. Kecantikan kamu diketepikan. Keikhlasan kamu diutamakan.
2. Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
3. Si dia akan sentiasa menghantar SMS. Walaupun tidak dibalas. Ini tanda si dia sentiasa memikirkan kamu.
4. Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.
5. Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah. Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu.
6. Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. Ingat, nasihat bermaksud mengingati.
7. Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu. Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja
8. Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebih-lebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh. Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain. Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu.
9. Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu. Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya.
10. Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu.
11. Sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “You masih sayang I?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur. Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya.
12. Tidak suka kamu memakai seksi kerana tidak suka kamu diperhatikan lelaki lain walaupun berlengan pendek.
13. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap.
14. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.
15. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.
17. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
18. Dia tidak suka kamu keluar malam, tanda ingin menjaga pandangan org terhadap kamu.
19. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.
20. Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya.
HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya. Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI....

Inilah adalah Aku dan Lelaki yang benar2 mencintai wanita sepenuh hati mereka...InsyAllah akanku pinangMu dengan Bismillah dan kahwiniMu dengan Alhamdulilah....:)

Apa itu Cinta??? Ini Bagi DiriKu...

Assalamualaikum,,,
Ramai yang tahu tentang cinta. Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta. Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata-kata cinta. Tetapi adakah anda tahu apa itu cinta yang sebenarnya? Di sini saya ingin berkongsi dengan anda tentang apa itu cinta.
Sifat Cinta
Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.
Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu, membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci, maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.
Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta, maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu. Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta, lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.
Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat, tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng. Bukan saja ia cantik malah suci murni, bercahaya gemerlap dan putih bersih.
Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan, dari diri yang punya persamaan, dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secocok dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.
Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk
dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi, dalam pada ingin menakluki, ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.
Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut
dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya. Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi, cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.
Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia, boleh berputik, lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta, berkata cinta, melihat
cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci, cemburu, gembira, sedih, tenang, tertekan, ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.
Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.
Cinta Itu Mempesona
Cinta itu bukan saja indah, tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan
bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel, tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.
Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.
Apakah itu Bukti Cinta?
Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu. Mereka percaya jika itu tidak berlaku, maka cinta itu tidak tinggi nilainya. Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?
Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri.

Sekian!!!! :)

Saturday, 26 May 2012

Ini tips2 nak hilangkan kesedihan Awak...Hehe


Assalamualaikum Awak~kesedihan itu datang lagi oo yeh.setelah aku dikecewakan buat kali yang ke3,aik ke3 ker ke4 ek..hahaha,ayat nak sengal lak kan.ah,ketepikan itu semua yang penting 'kite enjoy'(buat muka cute alah2 nora danish dalam cerita PUTERI biaq pun tak cute kan hehe)


sebenarnya hari ini,dalam cuaca yang sangat berangin and hujan yang turun dengan lebatnya (cehh..aku macam buat novel lak penuh bermadah gituw haha).Hari ini,aku nak kongsi tips untuk hilangkan kesedihan yang entah apa2 jer ne ek,specially sedih selepas ditinggalkan 'pakwe' macam aku ne ah (ok ana je la sile jangan mention sangat kekecewaan itu hahaha)...alah kalau anda rasa tips ne sesuai kita FOLLOW jer kalau tak kitaUNFOLLOW sudaa kan senang hehe

cara-cara untuk hilangkan kesedihan setelah ditinggalkan pakwe/makwe (aku yang geli sendiri hahahaha) :
  • basahkan rambut,ambil shampoo 'pantene' (alah tak yah guna yang mahal-mahal guna shampoo yang murah jer janji ade buih-buih haha)

  • kemudian,letak atas rambut,letak air sikit atas rambut tu.
  • setelah tu,naekkan kedua-dua belah tangan keatas rambut,sebelum itu buatexercise, dengan cara tangan anda di ayun-ayunkan ke atas dan say 'kito bako jer ' haha (iklan yang tak berbayar )
  • kemudian turunkan tangan anda ke atas rambut dan sental+gosok+tarik-tarik rambut anda sehingga anda rasa lega (pesanan penaja pastikan keselamatan rambut anda terjamin,jangan sampai semua rambut anda tercabut hahaha)

sile jangan jeles dengan budak ini die comel and cool jer,ok kite buat cam dia k..sambil gosok kite senyum ;)
  • lepas basuh dengan syampo pastikan anda bilas dengan air aw kalau tidak sah rambut anda bermasalah haha.

ini la akibatnya jika anda tidak basuh rambut dengan air setelah menggunakan shampoo (i'm sorry pak obama =)
  • setelah itu,ambil pengering rambut sila keringkan rambut anda (pastikan pengering rambut itu mempunyai cop 'SIRIM' itu menandakan bahawa pengering rambut anda selamat untuk digunakan hahaha)
  • bagi sesiapa yang tak ada pengering rambut (seperti saya)..jom kita bukakipas,kemudian hala kan rambut kita ke kipas..oo yeh bestnye sambil itu kita nyanyi lagu sofaz terasa di syurga..'Hidup ini terasa di syurga Tak sabar menunggu hari esok,Umpama mawar yang sedang mekarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...'...(kite enjoy =)
  • bila rambut dah kering,kita akan rasa segar,lepas itu..ambil laptop anda kemudian buka google just klik yang ini http://kshowonline.com/
  • langkah yang teraakhir kita akan tengok running man itu dengan perasaan yang penuh kegembiran,sile gelak dengan sekuat hati biar kita lupakan kesedihan itu hahahahahaahha
mereka-mereka dalam running man =)

da tu jer..lepas anda layan running man anda pasti akan lebih yakin (yakin untuk cari pakwe orang korea lak,nanti boleh gi korea haha).dah tu jer sekian terima kasih =)

Pen's Off!!!Hihihi,,semoga happy selalu awak yew...

Friday, 25 May 2012

The Meaning of Sadness But Still Strong Untill Die!!!

Assalamualaikum,,,Bloggerz nak share sesuatu iaitu gambar2 tentang Kesedihan tapi masih Kuat yg diambil oleh member kamching Bloggerz iaitu,Fakhri Kamaruddin.....Enjoy!!! :)














Inilah makna kehidupan untuk semua aspek bagi Bloggerz!!!!Thank You All!!!



Monday, 21 May 2012

Titipan Doa buat Kekasih Cinta Pandang PertamaKu (AW)....

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi maha penyayang"


Ya Allah
Seandainya telah Engkau catatkan
Dia milikku, tercipta buatku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
titipkan kebahagiaan di antara kami
agar kemesraan itu abadi.....


Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Pengasih
Seiringkanlah kami melayari hidup ini
Ke ketepian yang sejahtera dan abadi
Maka jodohkanlah kami.....


Tetapi Ya Allah
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
Luputkanlah dia dari ingatanku
Dan peliharalah aku dari kekecewaan.....


Ya Allah Ya tuhanku Yang Maha Mengerti
Berikanlah aku kekuatan
Menolak bayangnya jauh ke dada langit
Hilang bersama senja yang merah
Agarku sentiasa tenang
Walaupun tanpa bersama dengannya.....


Ya Allah yang tercinta
Pasrahkanlah aku dengan takdirMu
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untuk hambaMu ini.....


Ya Allah
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan di akhirat
Dengarlah rintihan dari hambaMu yang dhaif ini
Janganlah Engkau biarkan aku sendirian
Di dunia ini mahupun akhirat
Maka...kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina
Kesejahteraan hidup ke jalan yang Engkau redhai
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah.....


Ya Allah
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan di akhirat
Dan peliharalah kami dari azab api neraka.....
AMIN.......AMIN.......YA ROBBAL ALAMIN.....
~ forever love ~

Thursday, 17 May 2012

Seperti yang telah Dijanjikan!!!!!!!! :)

Assalamualaikum semua......Sorry lambat update tapi Bloggerz akan update apa yang telah Bloggerz janjikan untuk semua.....Mula-mula ialah pasal result SPM kn3???Sabar2!!!!Hehehehehe....ada larhhhhhh....Ini dia :
My Result...





Seterusnya ialah apa perancangan seterusnya kan??hihihihihih,,,adelarrrrrrrr......Iaitu,,,I'm Jobless.....Macam Ini :

Tapi,,
Saya ada dapat tawaran Dari UniKL(Diploma in Multimedia)tapi mungkin tak pergi kot...hihihihi...

Itulah story2 pasal berbulan nihhhh....Nanti Bloggerz akan upload lagi ok!!! :) Tq Semua....Bloggerz tinggalkan awak semua dengan Lagu Metallica( Enter Sandman Live Orchestra) melambangkan diri Bloggerz sekarang....



Assalamualaikum dan Terima Kasih!!!! :)




Tuesday, 15 May 2012

Nanti Blogger Post Pasal SPM and Kehidupan selama nihhhh,,,sory lama xupdate...:)


Hye semua!!!Sorry ak.a mintak maaf semua!!!!

Bloggerz nak update blog nieyhhh dengan Result SPM,kehidupan selama bebulan2 nihhh,sambung belajar mana,,dan macam2 lagiiii...
My Dream
MY Hope



Wait for it guys!!!!Hehehehe,,sincerely from Bloggerz..
Me~



The End!!!

Friday, 16 March 2012

Lil Wayne Feat Bruno Mars-Mirror(Lyrics)

This song very inspire me....Hope You like it!!!


Lil Wayne feat Bruno Mars


[Lil Wayne]
With everything happening today
You dont know whether you’re coming or going
But you think that you’re on your way
Life lined up on the mirror dont blow it
Look at me when Im talkin to you
You looking at me but I’m lookin through you
I see the blood in your eyes
I see the love in disguise
I see the pain hidden in your pride
I see you’re not satisfied
And I dont see nobody else
I see myself I’m looking at the
[Bruno Mars]
Mirror on the wall, here we are again
Through my rise and fall
You’ve been my only friend
You told me that they can understand the man I am
So why are we here talkin’ to each other again
[Lil Wayne]
Oh, I see the truth in your lies
I see nobody by your side
but I’m with you when you re all alone
And you correct me when Im lookin wrong
I see that guilt beneath the shame
I see your soul through your window pain
I see the scars that remain
I see you Wayne, Im lookin at the..
[Bruno Mars]
Mirror on the wall, here we are again
Through my rise and fall
You’ve been my only friend
You told me that they can understand the man I am
So why are we here talkin’ to each other again
[Lil Wayne]
Lookin at me now I can see my past
Damn I look just like my f-ckin dad
Light it up, thats smokin’ mirrors
I even look good in the broken mirror
I see my momma smile thats a blessin
I see the change, I see the message
and no message could been any clearer
So I’m stared with the man in the…
[Bruno Mars]
Mirror on the wall, here we are again
Through my rise and fall
You’ve been my only friend
You told me that they can understand the man I am
So why are we here talkin’ to each other again
uh…
Mirror on the wall, here we are again
Through my rise and fall
You’ve been my only friend
You told me that they can understand the man I am
So why are we here talkin’ to each other again
(so why are we talkin to each other again)
Mirror on the wall.

 Enjoy,,Pen's off!! :)